Ebben a kategóriában klasszikus zenével kapcsolatos írásokat talál.

 

 

Szent József Plébániatemplom Békásmegyer-Ófalu

A templom honlapjáról. Dunkel Nepomuk Norbert írása.

Templom utca 13/a. – hrsz: 64372

A templom építése 1754-ben kezdődött Schaden János MiháIy budai építész tervei alapján. 1764-re épült fel a szentély és a hajó a második pillérállásig. Első berendezési tárgyait az Óbudai templomból és a hívek adományaiból szerezték be. 1771-ben a lefalazott ideiglenes homlokzat elé egy fatornyot állítottak. A templom hamarosan kicsinek bizonyult, így 1787–89 folyamán az eredeti tervek szerint a mai formájában kibővítették. Az új homlokzatra hagymakupolás barokk torony került vörös fazsindellyel. Ez a torony 1950-ben villámcsapás következtében leégett. A szűkös anyagiak miatt ideiglenes gúla alakú toronysisakot építettek.

 

Tovább...

A kórusok megjelenése a színpadon és a televízióban

(Előadás a 2004. évi Kóruskonferencián)
Budapest, Zeneakadémia

Aki valaha is e falak közé járt, mint diák, sosem tagadhatja – s nem is tagadja,- hogy zenész. Sodorja az élet bárhová, a „zeneakadémistaság” halálig tart. Így vagyok ezzel magam is, aki a jelen pillanatban nem vezetek kórust, s nem tanítok a szó szűk értelmében, de rengeteg kapcsolatom van a muzsikával. Engedtessék meg nekem, hogy karvezetőnek tartsam magam, s ekként szóljak Önökhöz, úgy, mint aki a közönségnek háttal s szemben is állt, most pedig egy egészen más aspektusból tud közelíteni a zene felé.

Bővebben...

A Kodály-módszer

Ha a magyarságról beszélünk bárhol a világon, az elsők között kerül szóba e kifejezés. A névadó, Kodály Zoltán a XX. század egyik legnagyobb magyar gondolkodója volt. Szándékosan beszélek pusztán névadóról, hiszen a módszer megalkotója nem Kodály. Viszont egészen bizonyos, hogy nélküle nem született volna meg, illetve nem ebben a formában látott volna napvilágot a zenepedagógia e jelentős eredménye.

Mi is e módszer, pedagógia, szisztéma, koncepció vagy, ahogy manapság egyre többen nevezik: filozófia, eredeti nevén a „magyar módszer” lényege?

Bővebben...

Wolfgang Amadeus Mozart fúvós szerenádjai

 A XVIII. század vége a hangszerek megújulásának időszaka. Nem véletlen, hogy ezt kihasználva Mozart számos olyan művet írt, amelyekben nagy jelentősége van a jól használható, kitűnő fúvós hangszereknek.

Bővebben...

Robert Schumann dalciklusai

 

Schumann művészetét lehetetlen tanulmányozni személyes életrajzának megismerése nélkül. Dalciklusai pontosan illesztkednek szerelmi életéhez.

Bővebben...

Gregorián ének

Liturgia
Görög leitourgia (laosz=nép, ergon=munka) szóból származik. Népért végzett szolgálatot jelent (hadviselés, Olimpia, stb.), az Ószövetség görög nyelvű fordításában szent sátorban végzett papi szolgálatot jelent. A görög egyház a 4. szd-ban a misét nevezi liturgiának. A nyugati egyházban a liturgia a szent szertartások összességét jelentette, vagyis az egyház által előírt normák gyűjteményét.

A liturgiában Isten dicsőítése és az emberek megszentelése történik.

Bővebben...