Fehér Anikó
népzenekutató honlapja

 

 

Egy négyezer éves technika a XXI. században

A jóga

„A jóga ászanái megerősítik az embert, „A jógi önmagát látja minden élőlény
megszabadítják őt a betegségektől, szívében, azokat pedig önmaga szívében.”
egész lényét könnyűvé varázsolják.” /Bhagavad Gitá/
/Hatha Jóga Pradipika/

( Nehéz az embernek átlépnie saját árnyékát. Nehéz az első – az előzőktől különböző – lépés. Nehéz, gyakran fájdalmas. Van, hogy bár különbséget nem érzünk, mégis maradunk a járt úton. Megszokásból. Lustaságból. Maradiságból. Begyöpösödöttségből. Félelemből. Pedig lehet, hogy az új út valami jobb felé vezetne, valahová eljuttatna, ahol másképp lehet élni, mint az eddigin haladva lehetett. A változtatásra csak kevesek képesek. Jelen írás mai korunk életmódbeli változtatási lehetőségeiről, ezek történelmi hátteréről szól – a pszichés okok keresése mellett.)

Bővebben ...

India hangja

Nekünk a zene mindenek felett áll. Jelentősége transzcendentális – vallja Rabindranath Tagore, az indiaiak Nobel-díjas költője.
Bemutatni, az európai emberhez közel hozni ezt a kultúrát – nem egyszerű dolog. Most mégis ezt próbáljuk meg, bár rövidke filmünk igazi célja az, hogy a kíváncsiságot szítsuk fel: igenis érdemes elmélyedni ebben a művészetben, jó dolog hallgatni, s nem haszontalan olvasgatni róla.

Semmi sem mozog a világmindenségben idő és ritmus nélkül. S a zene másik alkotóeleme, a dallam sem a nálunk megszokott módon alakul itt. Míg mi, európaiak az oktávot 12 részre osztjuk, itt 22-re, így a legkisebb egységük a mi félhangunknál la-la is kisebb.

Bővebben ...

Gyakorlati jóga

Gyakorlati jóga

 Deepak Chopra - David Simon: A jóga hét törvénye c. könyve alapján

„Gyakran megesik, hogy keresünk egy dolgot, és rátalálunk egy másikra.”

(Nim Karoli Baba)

A jóga szó jelentése: judzs (szanszkrit): egyesíteni. A jóga a test, elme és szellem egyesülése, az idividuum én és az univerzumot hangszerelő isteni intelligencia egyesülése.

Bővebben ...

Egy kis segítség

It’s time to roll out your yoga mat and discover the combination of physical and mental exercises that for thousands of years have hooked yoga practitioners around the globe. The beauty of yoga is that you don’t have to be a yogi or yogini to reap the benefits. Whether you are young or old, overweight or fit, yoga has the power to calm the mind and strengthen the body. Don’t be intimidated by yoga terminology, fancy yoga studios and complicated poses. Yoga is for everyone.

Bővebben...

Jógaoktatás

Jógaoktatás kis csoportban
bejelentkezés alapján.