Fehér Anikó
népzenekutató honlapja

 

Ebben a kategóriában klasszikus zenével kapcsolatos írásokat talál.

 

 

Szent József Plébániatemplom Békásmegyer-Ófalu

A templom honlapjáról. Dunkel Nepomuk Norbert írása.

Templom utca 13/a. – hrsz: 64372

A templom építése 1754-ben kezdődött Schaden János MiháIy budai építész tervei alapján. 1764-re épült fel a szentély és a hajó a második pillérállásig. Első berendezési tárgyait az Óbudai templomból és a hívek adományaiból szerezték be. 1771-ben a lefalazott ideiglenes homlokzat elé egy fatornyot állítottak. A templom hamarosan kicsinek bizonyult, így 1787–89 folyamán az eredeti tervek szerint a mai formájában kibővítették. Az új homlokzatra hagymakupolás barokk torony került vörös fazsindellyel. Ez a torony 1950-ben villámcsapás következtében leégett. A szűkös anyagiak miatt ideiglenes gúla alakú toronysisakot építettek.

 

Tovább...

A kórusok megjelenése a színpadon és a televízióban

(Előadás a 2004. évi Kóruskonferencián)
Budapest, Zeneakadémia

Aki valaha is e falak közé járt, mint diák, sosem tagadhatja – s nem is tagadja,- hogy zenész. Sodorja az élet bárhová, a „zeneakadémistaság” halálig tart. Így vagyok ezzel magam is, aki a jelen pillanatban nem vezetek kórust, s nem tanítok a szó szűk értelmében, de rengeteg kapcsolatom van a muzsikával. Engedtessék meg nekem, hogy karvezetőnek tartsam magam, s ekként szóljak Önökhöz, úgy, mint aki a közönségnek háttal s szemben is állt, most pedig egy egészen más aspektusból tud közelíteni a zene felé.

Bővebben ...

A Kodály-módszer

Ha a magyarságról beszélünk bárhol a világon, az elsők között kerül szóba e kifejezés. A névadó, Kodály Zoltán a XX. század egyik legnagyobb magyar gondolkodója volt. Szándékosan beszélek pusztán névadóról, hiszen a módszer megalkotója nem Kodály. Viszont egészen bizonyos, hogy nélküle nem született volna meg, illetve nem ebben a formában látott volna napvilágot a zenepedagógia e jelentős eredménye.

Mi is e módszer, pedagógia, szisztéma, koncepció vagy, ahogy manapság egyre többen nevezik: filozófia, eredeti nevén a „magyar módszer” lényege?

Bővebben ...

Wolfgang Amadeus Mozart fúvós szerenádjai

 A XVIII. század vége a hangszerek megújulásának időszaka. Nem véletlen, hogy ezt kihasználva Mozart számos olyan művet írt, amelyekben nagy jelentősége van a jól használható, kitűnő fúvós hangszereknek.

Bővebben ...

Robert Schumann dalciklusai

 

Schumann művészetét lehetetlen tanulmányozni személyes életrajzának megismerése nélkül. Dalciklusai pontosan illesztkednek szerelmi életéhez.

Bővebben ...

Gregorián ének

Liturgia
Görög leitourgia (laosz=nép, ergon=munka) szóból származik. Népért végzett szolgálatot jelent (hadviselés, Olimpia, stb.), az Ószövetség görög nyelvű fordításában szent sátorban végzett papi szolgálatot jelent. A görög egyház a 4. szd-ban a misét nevezi liturgiának. A nyugati egyházban a liturgia a szent szertartások összességét jelentette, vagyis az egyház által előírt normák gyűjteményét.

A liturgiában Isten dicsőítése és az emberek megszentelése történik.

Bővebben ...